Acţiunile organizate de către poliţiştii Serviciului de Ordine Publică, împreună cu reprezentanţi ai Ocolului Silvic Beclean, pe valea Ilişua şi a celor din Prundul Bârgărului au scos la iveală mai mulţi metri cubi de lemn proveniţi pe cale ilegală. Amenda a fost dată, lemnul confiscat, dar de oprit hoţiile nu se opresc...
Povestea persistă de ani de zile! Aceeaşi lege încălcată, aceleaşi sancţiuni date, dar istoria se repetă iar şi iar. De ani de zile, lemnul tăiat ilegal dispare din pădurile judeţului. Cu toate că amenzile s-au adunat cu sutele şi lemnul este confiscat de fiecare dată, nimeni nu poate opri furtul.
Acţiunea organizată ieri în Ilişua a scos la iveală mai mulţi metri cubi de lemn provenit ilegal, în valoare de 1.800 de lei. În urma acţiunii a fost dată o sancţiune contravenţională de 2.000 de lei, iar materialul lemnos a fost confiscat.
Tot ieri, dar la Prundu Bârgăului, poliţiştii din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Prundu Bârgăului au desfăşurat o acţiune pe linia controlului circulaţiei şi provenienţei materialului lemnos. Aceştia au identificat un bărbat din Prundu Bârgăului care transporta cherestea în valoare de 1.440 de lei fără documente legale de transport sau de provenienţă a lemnului şi lemnul i-a fost confiscat.
Actiuni de genul scot periodic la iveală lemn furat sau transportat ilegal şi, ca de fiecare dată, amenzile sunt date conform legii, lemnul este confiscat, dar ilegalitatea nu încetează. Probabil rămâne doar o perioadă de timp până când astfel de ilegalităţi vor fi descoperite şi se vor lua aceleaşi măsuri, urmând apoi altele şi altele, până când pădurile vor fi secate de lemn, metru cu metru.
Cine mai riscă să sesizeze "Radarul Pădurii" în astfel de situaţii, când în urmă cu aproape o săptămână un maramureşan a fost amendat cu 1000 de lei după ce a sesizat autorităţile cu privire la un transport de lemn? Acesta voia să verifice dacă este un transport legal sau ilegal, dar a fost amendat în urma apelului. Motivul? "A sunat în mod nejustificat!" - a spus polițistul care l-a amendat. Astfel, populaţia este descurajată în a sesiza neregulile pe care le suspectează în legătură cu un transport, lucru pe care la lansare, "Radarul Pădurii" îl încuraja. Chiar şi premierul Victor Ponta zicea în anul 2014 că „orice om căruia i se pare ceva ciudat despre transport sună la 112 şi poliţia poate să oprească acel transport şi să verifice”. E adevărat, poate, dar îl costă...