Problemele lacului de acumulare de la Colibiţa sunt multe şi ies la iveală situaţii neplăcute pentru autorităţi. Află ce spune directorul SGA despre accesul liber la luciul apei!
Zeci de probleme care până acum s-au ştiut dar toţi au tăcut ies acum la iveală odată cu controalele făcute de Comisia Colibiţa la proprietăţile din zonă.
Pentru că şi-au făcut proprietăţi din zonele în care ar trebui ca accesul să fie liber, proprietarii cabanelor NU primesc nicio sancţiune chiar dacă şi-au făcut proprietăţi care nu le aparţin. Cu toate că oamenii se plâng că ar vrea să ajungă la luciul apei fără să plătească, acest lucru nu este posibil pentru că majoritatea proprietarilor au îngrădit accesul la lac.
Directorul Sistemului de Gospodărire al Apelor Bistriţa-Năsăud, Petru Drăgan, a declarat pentru Bistriţeanul.ro că există cazuri în care oamenii au proprietate în acte până şi terenul de sub lac.
„Lacul este în proprietatea statului dar nu este tabular. Orice lucrare pe care am face-o de aici în colo şi interzicere a acelor proprietari, foşti sau actuali proprietari, nu este în regulă, pentru că nu este conform legii. Am întâlnit o situaţie în care un cetăţean a fost despăgubit, iar conform legii este proprietar inclusiv la terenul de sub lac”, a declarat pentru Bistriţeanul.ro ing. Petru Drăgan, directorul SGA BN.
Problema este că nu se ştie la această oră care dintre instituţiile beneficiare ar trebui să ia măsuri în ceea ce priveşte accesul liber la luciul apei. Legea prevede ca minim 5 metri de la luciul apei se află în proprietatea statului, însă situaţie nu este tocmai aşa.
„Din coordonate, noi până la cota 805, de la borna 805 în sus nu ne mai priveşte pe noi şi nu mai pot să îmi iau în responsabilitate. Chiar nu este problea noastră ce depăşeşte 805. S-au identificat clădiri care sunt de pe vremea neumplerii lacului cu apă.
Teoretic luciul apei trebuie să fie accesibil. Doar că restul sunt proprietăţi şi faptul că proprietarul nu lasă drumul să treacă peste proprietatea lui, nu mai este treaba noastră. În anul 1912 s-a făcut cadastrul judeţului. La Colibiţa nu s-a rezolvat situaţia cadastrală”, a mai completat directorul.