Elevii celor trei clase terminale de la Şcoala Postliceală Sanitară din Bistriţa au participat la festivitatea de absolvire în această dimineaţă.Din păcate, evenimentul este doar pe jumătate un motiv de bucurie: nu pe toţi îi aşteaptă un loc de muncă după terminarea studiilor.Tinerii vor avea nevoie de ajutorul părinţilor şi după ce termină şcoala.
Curtea Grupui Şcolar Sanitar din Bistriţa a fost plină de elevi şi profesori care s-au întâlnit în cadrul ceremoniei de încheiere a anului şcolar. Pentru aproximativ 60 de elevi acesta este anul în care termină studiile postliceale. Aceştia au studiat în cadrul unei clase de farmacie şi în două clase de asistenţi medicali.
Bucuria şi emoţia au fost vizibile în această dimineaţă în curtea şcolii, unde atât elevii din cadrul liceului cât şi cei care s-au înscris la cursuri postliceale s-au întâlnit cu profesorii pentru a încheia anul şcolar. Cei mai buni au primit premii, iar profesorii au primit o mulţime de buchete de flori de la aceştia.
Cu toate că anul şcolar s-a încheiat pentru toţi elevii, absolvenţii mai au câteva săptămâni de practică, după care urmează examenul final. Cu toate acestea, adevăratul test vine abia după încheierea studiilor pentru că atunci începe goana după locurile de muncă.
Unii absolvenţi stau liniştiţi pentru că aşteaptă doar să termine şcoala ca să se poată angaja, însă cei mai mulţi nu sunt atât de norocoşi.
„Încă nu am reuşit să găsim nimic pentru fiica noastră. Oricum este greu. Acum să o vedem cu diploma în mână şi apoi va fi mai uşor să mergi la interviuri sau să vorbeşti la o farmacie”, povesteşte mama unei absolvente.
Cei care termină astăzi cursurile şcolii postliceale se pot angaja ca şi asistenţi în farmacii sau în cabinete medicale, însă profesorii le-au amintit că orizonturile profesionale nu se opresc aici. Ei pot lucra şi în alte domenii precum în promovarea sau distribuirea medicamentelor. Cu toate acestea, toţi speră să se poată angaja în domeniile în care s-au specializat.
„Încă nu ştiu ce voi face sau unde voi lucra. Am o promisiune, dar atât”, explică o absolventă.