În piaţa Decebal, în zona în care se vând fructele o găsim pe Cornelia Vuţă. Îmbrăcată gros ca să nu-i fie rece, femeia îşi întâmpină fiecare client cu zâmbetul pe buze şi pregătită să îi convingă pe bistriţeni că marfa ei e cea mai bună. Vinde plante pentru ceaiuri şi spune mândră că are leac pentru multe probleme pe care le au oamenii.
De cum vine frigul fiecare caută să se încălzească aşa cum poate mai bine. Sezonul berilor şi al sucurilor reci a trecut, locul acestora fiind ocupat de ceaiurile aromate. Sunt căutate nu numai pentru că te încălzesc într-o zi ploioasă şi friguroasă, ci şi pentru că sunt printre cele mai bune leacuri naturale pentru multe probleme de sănătate.
Despre acest lucru ne povesteşte şi Cornelia Vuţă care la 65 de ani vine în fiecare zi în piaţa Decebal şi vinde plante pentru ceaiuri şi infuzii.
De la obişnuitele flori de tei şi muşeţel, până la flori de echinaceea sau sunătoare, Cornelia Vuţă aduce la piaţă fel şi fel de flori şi plante pentru ceaiuri aromate.
„Despre fiecare plantă ştiu să îi spun clinetului pentru ce e bună. Am tot felul de flori pentru ceaiuri şi sunt bune pentru boli de ficat, stomac, vezică, rinichi...”, ne povesteşte Cornelia Vuţă.
Vinde astfel de ceaiuri de mai bine de 15 ani şi este convinsă că sunt mult mai bune decât cele cumpărate din magazin chiar dacă ale ei nu au acele ambalaje scumpe şi colorate.
„Ceaiuri naturale şi fără coloranţi. Eu culeg florile şi plantele de pe câmp, de prin grădină. Am echinaceea acasă. Aşa ceva nu găseşti în magazin ca să îţi faci ceai. Se găseşte în farmacie, dar sub formă de medicamente”, ne-a mai povestit Cornelia Vuţă.
Nu doar plantele pentru ceaiuri se pot găsi pe masa femeii care vine în fiecare zi la piaţă din Sângeorzu Nou. Are fructe uscate de cătină, dar şi suc de cătină gata preparat. Femeia spune că pe lângă faptul că sunt foarte gustoase, sunt şi extrem de sănătoase şi că ajută foarte mult la creşterea imunităţii.
„Leacurile” pe care le vinde la piaţă, ajutată uneori şi de fiica ei, o ajută pe Cornelia Vuţă să se descurce cu banii pentru că pensia e destul de mică. E mândră de ceea ce face şi ne povesteşte că şi-ar fi dorit atunci când era tânără să devină medic.
„Am vrut să mă fac medic, dar nu s-a putut, nu a fost posibilitate atunci. De meserie sunt strungăriţă, la Mureş am lucrat, iar acum sunt pensionară şi vin la piaţă să vând ceaiuri bune pentru tot felul de boli, dar şi pentru prevenirea lor”, ne-a mai povestit femeia.