Niciun echipament nu a reuşit până acum să scape Bistriţa de mirosul de la staţia de epurare! De câteva zile, de când a venit căldura, bistriţenii care locuiesc în partea de jos a oraşului sunt din nou îngroziţi de mirosul oribil care vine de la staţia de epurare. Se pare că vor scăpa de această problemă abia de anul viitor.
Despre modernizarea şi retehnologizarea staţiei de epurare din Bistriţa s-a tot vorbit în ultimii ani, iar conducerea Aquabis, în administrarea căreia se află şi staţia de epurare, anunţa că până în 2017 aceasta va fi acoperită şi că bistriţenii vor scăpa definitiv de mirosul greu de suportat emanat de nămolul depozitat acolo.
Investiţia pentru modernizarea staţiei de epurare se ridică la 2,5 milioane de euro, iar după finalizarea lucrărilor va fi singura din ţară care va avea acest sistem pe care reprezentanţii companiei de apă şi canalizare l-au copiat din Olanda şi Germania.
Tot ceea ce va fi colectat în staţie va fi absorbit de nişte filtre speciale, iar aerul va fi purificat cu ajutorul unor instalaţii de dezodorizare.
Totuşi, până când lucrările vor fi finalizate bistriţenii vor mai avea de îndurat mirosul greu emanat de la staţia de epurare. Problemele apar de fiecare dată când se încălzeşte şi temperaturile cresc, însă din păcate echipamentele nu reuşesc deocamdată să scape Bistriţa de mirosul emanat de nămolul depozitat acolo.
Aquabis a făcut chiar şi demersuri pentru a scăpa de nămolul adunat în ultimii ani şi e dispusă să dea 500.000 de lei pentru depozitarea acestuia într-un depozit ecologic. La Tărpiu nămolul nu va putea fi transportat pentru că este contaminat cu plumb, lucru care face ca nici pentru agricultură să nu poată fi folosit.
Compania de apă şi canalizare aşteaptă până mâine inclusiv oferte din partea celor care au depozite ecologice ce ar putea prelua nămolul de la staţia de epurare. Pentru fiecare tonă de nămol Aquabis e dispus să plătească 82 de lei.