Vasile Ioan Pop este un bistriţean ce îngrijeşte caii de pe domeniul prinţului de Liechtenstein, iar în prezent participă la concursuri internaţionale de echitaţie. Visul său este ca într-o zi să reprezinte România la Jocurile Olimpice.
Vasile Ioan Pop este primul sportiv din judeţul Bistriţa-Năsăud licenţiat internaţional pentru concursuri de jumping. Ca mulţi alţi români, bistriţeanul a ales în urmă cu câţiva ani să plece în străinătate în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit decât în România.
Cu ajutorul unui prieten a ajuns în Austria, reuşind să se angajaze îngrijitor de cai pe domeniul prinţului Hans-Adam II de Liechtenstein. Deşi a crescut la bloc, Ionuţ, cum este cunoscut printre prieteni, s-a îndrăgostit din copilărie de cai, animale cu care a intrat în contact în casa buncilor de la Tiha Bârgăului. Lucrând în Austria printre cai, bistriţeanul a început să-i şi călărească, nu doar să aibă grijă de ei. „Când eram mic abia așteptam să ajung la ţară la bunicul, să îl ajut cu creşterea animalelor. La Bistriţa am locuit la bloc şi nu vedeam animale decât rareori. Bunicul m-a învăţat tot ce ştiu despre cai, dar în copilărie nu prea am călărit”, ne-a mărturisit Ionuţ.
Deşi a început activitatea sportivă doar în luna noiembrie a anului trecut, după numai câteva luni, în mai anul curent, Ionuţ a participat la primul său concurs, unde a avut o prestaţie mai mult decât onorabilă, ocupând locul 5 din peste 100 de participanţi. În urmă cu câteva zile, bistriţeanul a participat la Casino Grand Prix 2014, competiţie la care au luat startul nu mai puţin de 548 de cai. Ionuţ a participat la categoria 105 cm şi a reuşit să se impună la masculin, având al doilea cel mai bun timp dintre toţi participanţii. „După prima zi de concurs speram să fiu între primii 200. A doua zi eram pe locul 6, iar la final am terminat primul”, ne-a povestit Ionuţ.
Bistriţeanul este foarte încrezător în şansa sa şi spera ca într-o zi chiar să ajungă să concureze la Jocurile Olimpice pentru România! „Ţelul meu este ca în câţiva ani, poate peste doi, poate peste şase ani, să ajung la Olimpiadă, să reprezint România. Eu nu ştiu ce înseamnă , pentru mine aceste cuvinte nu există, dacă vrei cu adevărat orice se poate. Recomand oricui are ocazia să practice acest sport, pentru că te învaţă să ai curaj şi respect. Este un sport destul de riscant, pentru că viaţa ta poate depinde de o fracţiune de secundă de neatenţie. Orice alunecare sau orice distanţă calculată greşit poate fi fatală”, a mai spus Ionuţ.
Deşi nu are un salariu foarte mare, puţin peste 1.000 de euro, Ionuţ investeşte o mare parte din banii pe care îi câştigă în noua sa pasiune. Întreţinerea unul cal costă lunar peste 400 de euro, iar taxa de înscriere la orice concurs de echitaţie costă cel puţin 300 euro.
În fiecare zi, Ionuţ se trezeşte la 6 dimineaţa şi îşi termină munca în jurul orei 7 seara, uneori chiar şi mai târziu. Job-ul său constă în întreţinerea şi călărirea animalelor, pentru a le menţine în formă. Caii de care are grijă Ionuţ valorează foarte mulţi bani iar proprietarii lor sunt oameni foarte bogaţi din Austria şi din ţările învecinate.
„Aici în Austria, alături de cai sunt în lumea mea. Deşi sunt departe de cei dragi, am caii lângă mine. Nu trece nici o zi fără să simt căldura unul cal. În ţară nu aş putea să practic acest sport, deoarece este foarte scump. Un cal de competiţie porneşte de la 50.000 euro şi ajunge să coste câteva milioane dacă e bun. Momentan mă ocup singur de 46 de cai, iar asta mă ajută, deoarece nu trebuie să plătesc întreţinerea pentru calul cu care sar eu la competiţii”, mai spune bistriţeanul.