Prin marcarea in Calendarul Ecologic a datei de 8 noiembrie a fiecarui an, ca moment in care se celebreaza Ziua Internationala a Zonelor Urbane, s-au adus in prim-plan problema urbanizarii si efectele ei asupra evolutiei durabile a societatii.
Ziua Internationala a Zonelor Urbane se desfasoara incepand din 1949, in peste 30 de tari, la initiativa profesorului Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, in scopul de a veni in sprijinul publicului interesat de solutii pentru planificarea oraselor, dar fara afectarea mediului inconjurator.
“Conflictul” dintre urbanizare si ecologie se poate rezolva prin schimbarea mentalitatilor, in sensul de a nu se mai separa ideea de respect fata de mediu pe de o parte si dezvoltarea durabila a societatii pe de alta parte. Pe langa binefacerile pe care le are populatia de pe urma urbanizarii, de cele mai multe ori vedem doar ponoasele acesteia: aglomerare umana, trafic intens si epuizant, poluare fonica, poluare atmosferica si, de aici stres, oboseala, anxietate etc.
Nici in perspectiva situatia nu pare prea optimista, deoarece problema urbanizarii excesive are numeroase puncte tangentiale si cu altele, de tipul expansiunii demografice sau al epuizarii resurselor. Dar sa fim optimisti si sa speram ca omul va gasi cheia pentru reconcilierea cu mediul, incepand printr-o urbanizare facuta mai precaut, pe temeiuri mai apropiate taramului environmental.
Primăria municipiului Bistriţa desfăşoară în perioada 7-8 noiembrie două acţiuni educative tip ateliere de lucru, dedicate evenimentului ecologic internaţional “Ziua Zonelor Urbane”, după cum urmează:
7 noiembrie, ora 12.00 - Atelier 1: “Descoperirea Cetăţii Medievale”
Trasee: Piaţa UNIRII – zona pietonală Liviu Rebreanu - Biserica Evanghelică Piaţa Unirii – str. Dornei – Biserica Evanghelică
În cadrul acestui atelier un grup de 29 de elevi ai Liceului Tehnologic de Servicii însoţiţi de către doamna profesoară Răchita Constantina au ocazia să descopere într-un mod unic Cetatea Medievală a Bistriţei. Atelierul se va desfăşura pe durata a trei ore şi urmăreste descoperirea centrului vechi într-un mod inedit. Activităţile urmăresc interacţionarea cu oamenii din comunitate, dar şi aflarea istoriei locale prin intermediul profesorului de istorie Vasile Duda. La baza activităţilor va sta jocul ca metodă didactică şi o serie de metode din educaţia non-formală.
8 noiembrie, ora 12.00- Atelier 2: “Realizarea Cetăţii Medievale prin culoare”
Locaţia: Centrul de Informare şi Educaţie Ecologică din str. A. Sever, nr.1
Dupa ce au descoperit străzile Liviu Rebreanu şi Dornei acelaşI grup de elevi va transfera informaţiile sub forma unei hărţi a centrului istoric. Ne dorim să vedem viziunea lor şi modul cum se raportează la Cetatea Medievală. Îi vom încuraja să se exprime liber şi intr-un mod cat mai creativ. La baza atelierului va sta metoda colajului. Cele două ateliere sunt coordonate de către domnul Perdevară Victor, animator socio-educativ în colaborare cu Direcţia de Integrare Europeană.
Mihai Ruşti
Serviciul relaţii publice, comunicare
Primăria municipiului Bistriţa