Începutul lunii iulie prins 75 de bistrițeni sub control judiciar și trei aflați în stare de arest la domiciliu, aceștia fiind sub directa supraveghere a polițiștilor din Bistrița-Năsăud. Noile schimbări legislative permit ca persoanele cercetate în diferite dosare să fie cercetate în libertate, sub control judiciar sau în arest la domiciliu.
Magistrații Tribunalului Bistrița-Năsăud au stabilit, în prima jumătate a anului, ca șapte persoane să fie arestate la domiciliu și cercetate în acest mod și alte două să rămână sub control judiciar. După modificările legislative, decizia Curții Constituționale a României prin care s-a admis excepția de neconstituționalitate a acestui tip de arest, "instanța a dispus în cele șapte cazuri, la cerere sau din oficiu, revocarea măsurii arestului la domiciliu și înlocuirea acestuia cu controlul judiciar” informează purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bistrița-Năsăud, Dana Ceuca.
Magistrații de la Judecătoria Bistrița, în cauzele pe care ei le judecată, nu au dispus în nicio situație măsura preventivă a arestului la domiciliu însă zece persoane au fost lăsate în libertate, sub control judiciar.
Chiar dacă magistrații din Bistrița-Năsăud au emis mai puțin de 20 de decizii prin care persoane cercetate în diferite dosare au fost arestați la domiciliu sau anchetați sub control judiciar, Inspectoratul de Poliție Bistrița-Năsăud monitorizează în total 75 de bistrițeni care se află sub măsura preventivă a controlului judiciar și trei față de care organele judiciare au dispus măsura arestului la domiciliu.
Odată cu modificarea Codului Penal și introducerea noilor măsuri preventive de supraveghere, magistrații din țară au stabilit ca aproape 5500 de persoane să fie cercetate în stare de arest la domiciliu sau sub control judiciar.
Supravegherea persoanelor aflate în arest la domiciliu sau sub control judiciar se face de aproximativ cei 500 de polițiști de la structurile de supraveghere judiciară din țară care verifică periodic modul în care aceștia își respectă obligațiile.
Persoanele aflate în arest la domiciliu, au obligația ca o perioadă de cel mult 30 de zile să nu părăsească imobilul în care locuiesc fără permisiunea organului judiciar.
Persoanele aflate sub control judiciar sunt obligate să respecte mai multe obligații, una dintre cele mai importante este aceea de a se prezenta la poliție conform programului de supraveghere stabilit împreună cu organul de urmărire penală.