Fundația „Inocenți” a lansat azi proiectul „Și eu vreau la școală!” - un proiect care presupune integrarea școlară și socială a copiilor rromi din mediul rural și urban. „În județul Bistrița-Năsăud este vorba de sute de copii rromi care ar avea nevoie de consiliere pentru a merge la școală” a explicat Marin Mic de la Fundația Inocenți.
Proiectul este finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România iar faptul că Fundația Inocenți a reușit să primească finanțarea nerambursabilă de 74.724,69 Euro este un succes a precizat Radu Dreptate, directorul Direcției de Servicii Sociale din cadrul Primăriei Bistrița – unul dintre partenerii proiectului care are un buget total de 94.251,56 de euro.
115 copii – majoritatea de etnie rromă (dar și copii de etnie non-rromă) se vor bucura datorită acestui proiect de servicii after-school, dar și de activități de socializare, dezvoltare a deprinderilor de viață independentă (vor învăța să gătească, să curețe o grădină, să circule în siguranță pe stradă sau să îngrijească o grădină.
52 de voluntari îi vor ajuta pe copii să-și facă temele sau să-și ocupe timpul liber cu lectura sau alte activități recreative. Proiectul mai presupune și un sprijin material consistent: cât timp vor participa la programul „after school”, copiii vor avea parte de un supliment alimentar, de rechizite școlare și materiale igienico-sanitare.
Peste 90 de specialiști, cadre didactice, voluntari și părinți vor beneficia de cursuri pentru a se specializa ca animatori socio-educativi, cu spijinul partenerului Terre des hommes iar activitățile propuse în proiect se vor desfășura în Centrul de zi “Micii Inocenti” (de pe Strada Toamnei) și în școlile din Reteag-Poieni, Viișoara, Subcetate – Școala generală nr. 4 din Bistrița, dar și în cartierele Slătinița și Sărata.
„Nu este ușor pentru noi să extindem programul în alte 4 centre, însă, cu ajutorul voluntarilor, ne vom descurca. 70 de copii romi sunt deja integrați într-un asemenea program de „școală după școală”, au un comportament ireproșabil și au rezultate foarte bune la învățătură – deci nu experimentăm nimic cu aceste activități, ci doar le extindem” a mai spus Marin Mic, directorul executiv al Fundației Inocenți.