Conducerea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud propune alocarea unei sume de 600.000 de lei unităților de cult, care beneficiază de spirit financiar și în anul 2015. Cele șase biserici ar urma să primească sume cuprinse între 7500 și 500 de mii de lei. Află cine primește cei mai mulți bani și de ce...
Consilierii județeni au în mapele pentru ședința de astăzi un proiect de hotărâre privind alocarea unei sume de 600.000 de lei pentru sprijinirea financiară în acest an pentru unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România.
La sediul Consiliului Județean au ajuns mai multe adrese prin care unitățile de cult solicitau alocarea unor sume necesare continuării fie unor activități, investiții sau reparații curente.
Cea mai mare sumă, de 500.000 de lei, va merge către Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului. Pe locul II în privinţa alocării de bani se află Biserica Penticostală Sfânta Treime Bistrița căreia ar urma să îi intre în cont 40.000 de lei. Câte 20.000 lei a propus conducerea Consiliului Județean să fie alocați către Biserica Reformată și către Protopopiatul Romano-Catolic, ambele din Bistrița.
Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică de Cluj-Gherla i-au fost alocați 12.500 lei, iar cea mai mică sumă, 7500 de lei ar urma să ajungă la Arhiepiscopia Majoră Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș.
Decizia finală privind alocarea acestor sume aparține însă consilierilor județeni.
Conducerea CJ spune că pentru anul 2015 se propune alocarea, în această etapă, a sumei de 600.000 de lei, nominalizarea pe unități de cult făcându-se în principal în funcție de numărul de aparținător la fiecare unitate de cult.
În adresa înaintată de Mitropolia Clujului, Arhiepiscopul Vadului Feleacului și Clujului, ÎPS Andrei Andreicuț spune că în comunitățile ortodoxe din județul nostru sunt în construcție la această dată peste 100 de biserici și edificii bisericești, în diferite faze: de la fundație și până la pictură.
În plus, Arhiepiscopia a demarat construcția unui campus de tineret în orașul Sîngeorz-Băi, care este în stadiu final. Preasfinția Sa nu solicită o sumă exactă care să fie alocată de Consiliul Județean, decizia rămânând la nivelul conducerii instituției.
Preotul paroh de la Biserica Reformată din Bistrița, situată pe Bd. Independenței nr. 2, Andras Petru, a scris conducerii Consiliului Județean, în numele enoriașilor, că are nevoie de o sumă de bani pentru continuarea lucrărilor de reparații curente începute anii trecuți la biserică. Aceasta a fost construită în anul 1886 și "pentru asigurarea condițiilor necesare oficierii servicilor divine s-a impus efectuarea de reparații curente. Anul trecut s-a finalizat o parte din reparația bisericii și anul acesta urmează să fie continuate lucrările de reparații, respectiv împrejmuire. Lucrările rămase de executat prevăd costuri de aproximativ 65.000 de lei", se arată în solicitare.
Bisericile penticostale din județ, reprezentate prin pastorul coordonator Viorel Deac, au cerut de la Consiliul Județean 60.000 de lei pentru unitățile cultice penticostale din județul nostru, în număr de 127. Dintre acestea un număr de 15 necesită finalizarea lucrărilor de investiții sau reparații curente. "Vă rugăm să ne virați suma de 60.000 de lei în contul de unde vor fi distribuite unităților de cult" scrie pastorul în solicitarea sa către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.
Pentru terminarea lucrărilor de reparații exterioare și interioare ale Bisericii Romano Catolice din Archiud, parohia Romano Catolică din Bistrița, prin parohul Gered Petru, a solicitat Consiliului Județean alocarea unei sume de 30.000 de lei. „Biserica din Archiud este într-o stare foarte avansată de degradare și necesită lucrări de reparații urgente. Aceste lucrări sunt costisitoare, aproximativ 67.000 de lei, sumă care nu poate fi acoperită nicicum de către enoriași. Menționăm că am început lucrările de reparații în toamna anului 2014, dar din lipsă de fonduri a trebuit să oprim lucrările”, mai scrie preotul în adresa înaintată Consiliul Județean.
Pentru efectuarea reparației capitale a Bisericii Sfânta Treime din Teaca, reprezentanții Arhiepiscopiei de Alba Iulia și Făgăraș-Blaj au cerut alocarea unei sume de la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. „În cursul anului 2014 cu ajutorul finaciar obținut de la Consiliul Județean, sponsorizări, donații s-au realizat lucrările de tencuire a a turnului și subzidire la Biserica Sfânta Treime din Teaca. Pentru acest an ne-am propus reconstrucția altarului și continuarea lucrărilor de consolidare a rezistenței Bisericii și reparația acoperișului" se mai arată în adresa parohiei.
Chiar dacă unitățile de cult nu au primit câți bani ar fi sperat sau de câți bani ar fi avut nevoie, aceasta este prima alocare bugetară din acest an pentru sprijinirea financiară a unităților de cult, iar sumele ar putea fi suplimentate, prin rectificări bugetare.