Unul dintre cele mai complexe cazuri instrumentate anul trecut de angajații Serviciului Județean Anticoruție a vizat furtul de motorină de la Năsăud. În urma cercetărilor, un polițist a fost trimis în judecată însă alți cinci agenți de poliție și un jandarm sunt cercetați în același caz pentru luare și dare de mită, complicitate la furt calificat,
În 2013 angajații Serviciului Anticorupție Bistrița au efectuat cercetări şi au înaintat la unităţile de parchet 15 lucrări penale pentru infracţiuni de luare de mită (6 cazuri), trafic de influenţă (un caz), copruție (2 cazuri) și alte 6 privind infracțiuni de serviciu sau în legătură cu serviciul.
„În baza probatoriilor administrate, procurorii de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au dispus începerea urmării penale în 11 dosare penale şi au emis rechizitorii în 7 dosare. Din totalul numărului de rechizitorii, 6 au fost emise în dosare penale în care au fost implicaţi lucrători ai ministerului. Cu ocazia activităţilor procedural penale derulate, în anul 2013, au fost învinuite 48 persoane, dintre care 14 lucrători din cadrul M.A.I., 24 persoane din alte instituţii dar în legătură cu lucrători M.A.I. şi 10 persoane din alte instituţii. În dosarele penale instrumentate de SJA-BN, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud, a dispus măsura reţinerii a 8 învinuiţi şi a propus Tribunalului Bistriţa-Năsăud, arestarea a 3 inculpaţi, propunere însuşită de instanţă, persoanele arestate fiind din alte instituţii dar în legătură cu personal M.A.I” se arată în raportul de bilanț întocmit de Serviciul Anticorupție Bistrița pentru anul trecut.
Cei mai mulți învinuiți - 57% au fost acuzați de luare de mită, 14% de dare de mită şi 29 % au săvârșit infracţiuni de corupţie prevăzute în Legea nr.78/2000.
Unul dintre cazurile reprezentative de corupţie a fost cel în care prin rechizitoriul din data de 18 decembrie 2013, procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată a inculpatului M.T.M., agent de poliţie în cadrul Poliţiei oraş Năsăud. Acesta este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de tăinuire, complicitate la furt calificat şi abuz în serviciu. Anchetatorii au stabilit că acesta, în perioada februarie – septembrie 2013, în mod repetat, a cumpărat de la inculpatul P.I. motorină despre care cunoştea că provine din săvârşirea unor infracţiuni de furt calificat.
„În legătură cu faptele de furt despre a căror existenţă ştia, poliţistul nu s-a sesizat din oficiu şi nu a întocmit acte de constatare, încălcându-şi astfel atribuţiile de serviciu pe care, conform legii, era obligat să le îndeplinească. Prin acelaşi rechizitoriu, au fost trimişi în judecată, în stare de arest preventiv, inculpaţii P.I. şi P.S.M., autorii furturilor de motorină săvârşite în perioada arătată din vagoane cisternă aparţinând S.C. „Lukoil România” S.R.L. Bucureşti. În sarcina inculpaţilor P.I. şi P.S.M. s-au reţinut şi fapte de corupţie, respectiv infracţiuni de dare de mită, constând în aceea că în lunile mai, august şi septembrie 2013 le-au dat agenţilor de securitate V.M.V. şi T.R., la solicitarea acestora, bani, băuturi alcoolice şi produse alimentare, cu scopul ca aceştia din urmă să nu-şi îndeplinească atribuţiile pe care le aveau conform fişei postului, de a păzi vagoanele cisternă în care era depozitată şi transportată motorina, permiţând astfel sustragerea combustibilului. Agenţii de pază V.M.V. şi T.R. au fost la rândul lor trimişi în judecată pentru luare de mită” explică anchetatorii.
Cercetările făcute în acest dosat au dovedit însă că există mai multe persoane implicate. „Complexitatea cauzei a impus disjungerea cercetărilor efectuate faţă de alte 16 persoane, constituindu-se noi dosare penale având ca obiect infracţiunile de luare de mită, dare de mită, complicitate la furt calificat, tăinuire şi abuz în serviciu (pentru această din urmă faptă fiind cercetaţi alţi cinci agenţi de poliţie şi un jandarm)” se mai arată în raportul SJA.