„Am verificat zilele trecute în special grădiniţele particulare din Bistriţa, dar şi pe cele de stat. Una singură nu avea autorizare ARACIP. Este vorba despre «Academia Victoria», din Unirea. A fost amendată cu 4.000 de lei”, a precizat Iuliana Deneş, şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud.
Grădiniţa este condusă de şefa secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă, Victoria Bindea, şi funcţionează de trei ani fără autorizaţie ARACIP.
Împreună cu inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică, dar şi cu reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, comisarii de la Protecţia Consumatorilor Bistriţa-Năsăud au verificat săptămâna trecută toate grădiniţele particulare şi de stat din oraş – controale similar existând în toată ţara.
„Am verificat zilele trecute în special grădiniţele particulare din Bistriţa, dar şi pe cele de stat, în urma unei tematici naţionale şi am descoperit că una singură nu avea autorizaţie ARACIP. Este vorba despre «Academia Victoria» din Unirea”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro Iuliana Deneş, şefa Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Bistriţa-Năsăud.
Directoarea grădiniţei particulare din Unirea a fost amendată de cei de la Protecţia Consumatorilor cu 4.000 de lei, pentru că de trei ani de zile, din 2013, de când a fost deschisă, nu şi-a autorizat unitatea la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). Alte nereguli descoperite de comisarii OPC au fost alimentele care nu aveau inscripţionate date despre producător şi termene de valabilitate.
Peste 200 de copii frecventează în Bistriţa-Năsăud cele 4 grădiniţe particulare – Grădiniţa Smile, Grădiniţa „Prichindeii” din Bistriţa, Grădiniţa Happy Kinder din Beclean şi Grădiniţa Socială Benita Bistriţa – singura care este şi acreditată şi are totodată şi autorizaţie ARACIP, fapt care îi permite să aibă acces la finanţări ca şi unităţile de învăţământ de stat.
Alte patru şcoli postliceale (Şcoala Postliceală „Henri Coandă” în Bistriţa, Feldru şi Beclean şi Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila”) sunt acreditate de Ministerul Educaţiei, alături de Liceul Creştin Logos şi Şcoala primară Sfera.
Într-o conferinţă de presă desfăşurată zilele trecute, inspectorul şcolar general al ISJ, Camelia Tabără, a recunoscut că ştie de existenţa grădiniţei Academia Victoria, însă din punctul de vedere al Inspectoratului Şcolar această instituţie nu există: „Orice unitate de învăţământ particular trebuie să fie autorizată de ARACIP şi să informeze Inspectoratul Şcolar. Atât timp cât nu au venit şi nu figurează în reţeaua şcolară confirmată şi prin hotărâre de Consiliu Local înseamnă că nu este în forma autorizată. Din punctul nostru de vedere nu există. Este o entitate virtuală… Intră în atenţia Inspectoratului atunci când îşi anunţă existenţa şi ne cer consiliere vizavi de documentele pe care trebuie să le depună pentru acreditare sau autorizare…”
Camelia Tabără a transmis şi un sfat pentru toţi părinţii cu copii de grădiniţă: „…să verifice cu atenţie care este reţeaua şcolară şi unde sunt îndeplinite condiţiile validate de sistemul naţional de învăţământ. Prima validare o face ARACIP, după care tot ARACIP confirmă acreditarea din plin a unităţii respective”, a mai afirmat Camelia Tabără, adăugând că Inspectoratul Şcolar Judeţean nu este în măsură să sancţioneze instituţiile neautorizate.
Foto: infoziare.ro