Asta reiese din raportul prezentat de Doina Petri, directorul adjunct al DSP BN în cardul şedinţei de colegiu prefectural organizată astăzi la Palatul Administrativ.
În comparaţie cu unităţile şcolare private, care toate au autorizaţie sanitară de funcţionare, 38 la sută din unităţile de stat nu deţin astfel de autorizaţie.
Doina Petri, directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud a susţinut că problemle sunt multiple. Printre acestea se numără sistemele de alimentare cu apă potabilă neconforme sau inexistente, lipsa grupurilor sanitare sau sistemele de încălzire inadecvate.
„La ora actuală, în Judeţul Bistriţa-Năsăud sunt în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică, un număr de 381 unităţi de învăţământ, din care 24 sunt unităţi care nu aparţin sistemului de stat , fiind unităţi patronate de fundaţii sau alte forme de administrare în regim privat. Din totalul unităţilor aflate în evidenţă, sunt autorizate sanitar un număr de 237 de unităţi, adică 62%”, a susţinut Doina Petri în cadrul colegiului prefectural.
Aceasta a mai precizat că „obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare se eliberează în baza unei declaraţii pe proprie răspundere în care conducătorul unităţii îşi asumă conformarea la normele de igienă. face prin evaluarea unităţii şcolare şi este valabilă atâta timp cât nu se modifică structura funcţională, forul tutelar sau conducătorul unităţii”.