30 de miliarde de lei vechi! Atat a alocat Ministerul Educatiei pentru construirea a 17 grupuri sanitare la tot atatea scoli din judet. La Bistrita au ajuns doar o parte din bani, astfel ca majoritatea lucrarilor au fost stopate din cauza datoriilor acumulate. Unele toalete sunt gata, insa nu pot fi folosite, tot din acelasi motiv.
Anul trecut, prin Ministerul Educatiei, Inspectoratul Scolar Judetean a primit peste 30 de miliarde de lei vechi pentru construirea a 17 de grupuri sanitare la tot atatea unitati scolare de pe raza judetului.
Potrivit conducerii ISJ BN, “initial au fost cuprinse in proiect 20 de scoli, insa ulterior au ramas doar 17. Dintre acestea, 16 au primit cate 1,5 - 2 miliarde de lei vechi, iar cea de la Dobric 3 miliarde, deoarece aici au aparut cheltuieli in plus. Banii au venit la noi prin Ministerul Educatiei, in cadrul unui program guvernamental prin care s-ar fi retras autorizatia de functionare tuturor unitatilor scolare care nu beneficiau de apa curenta si toalete”.
Printre scolile incluse in acest program se numara cea din Dobric, din Tagu, Ciceu Mihaiesti, Poiana Ilvei, Sieu Magherus, Matei, Nepos, Ocnita, Ardan sau Scoala de Arte si Meserii din Negrilesti (Dumbravita, Ilisua si Poienile Zagrei au fost elimitate).
La majoritatea acestor institutii de invatamant lucrarile sunt stopate, desi sunt in pragul finalizarii. Nici nu este de mirare, in conditiile in care Inspectoratul Scolar Judetean Bistrita-Nasaud are datorii de peste noua miliarde de lei vechi la firmele prestatoare.
Cea mai scumpa toaleta (cea de la Dobric) este finalizata, insa pentru ca nu a primit in totalitate banii (datoriile acumulate sunt de 1,2 miliarde de lei), firma constructoare nu a mai vrut sa faca racordul la apa, astfel ca wc-urile sunt nefunctionale.
Si la Negrilesti situatia este aceeasi. Nici aici constructorul nu a primit banii, drept urmare a renuntat momentan la aceasta lucrare. Constructia este finalizata in proportie de 80% (mai trebuie realizat doar racordul la reteaua de apa), insa lucrarea a ramas „in coada de peste”.
Pana cand Ministerul Educatiei nu va mai trimite bani catre ISJ BN pentru finalizarea acestor lucrari, copiii vor fi nevoiti sa mearga tot la toalete... “ecologice”.
Din cele 426 de unitati scolare existente in Bistrita-Nasaud, peste 100 nu au autorizatie de functionare.