Numărul mic de copii înscrişi în şcolile din mediul rural a scos la iveală situaţii paradoxale: în localitatea Cociu vor învăţa, în acelaşi spaţiu, 12 copii din clasa pregătitoare, 5 copii de clasa I şi 5 copii de clasa a-III-a. Învăţătoarele nu ştiu exact cum vor face faţă distracţiei.
Introducerea clasei pregătitoare le-a dat complet peste cap pe învăţătoarele care vor trebui să facă faţă unei provocări deloc neglijabile: în ciuda stadiului de pregătire susţinut de specialiştii Inspectoratului Şcolar Judeţean, învăţătoarele nu ştiu cum se vor descurca în faţa elevilor care nu au acelaşi nivel sau aceeaşi vârstă.
„Orele de clasă în cazul copiilor aflaţi la nivelul clasei pregătitoare nu trebuie să depăşească 35 de minute, însă va trebui să găsim o soluţie să nu se plictisească şi să nu-i deranjeze pe ceilalţi elevi de vârstă mai mare” a povestit, pentru Bistriţeanul.ro învăţătoarea din Cociu care se va ocupa în aceeaşi sală de cei 12 copii înscrişi în clasa pregătitoare, cei 5 de clasa I şi cei 5 elevi care vor începe săptămâna viitoare clasa a III-a.
Din cele 179 de clase pregătitoare existente în Bistriţa-Năsăud, doar 75 au un număr suficient de mare de copii pentru a se constitui ca şi clase independente, afirmă Carmen Roiban, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud, adăugând că elevii celorlalte 104 clase au fost comasaţi cu elevi ai clasei I : „În Bistriţa-Năsăud există 11 clase cu doar 2 copii înscrişi în clasa pregătitoare, 17 clase cu 3 copii înscrişi în clasa pregătitoare, 16 care au 4 copii şi 14 cu 5 copii înscrişi în clasa pregătitoare...”