Maria are 7 fraţi şi face naveta zilnic la Bistrița, 65 de kilometri, ca să participe la cursurile unei şcoli de meserii. Este retrasă periodic de la şcoală, datorită costurilor prea mari pentru părinţii ei, şi încearcă să revină de fiecare dată. Este şi sursa de inspiraţie a asociaţiei care va dona sâmbătă, 20 mai, biciclete unor copii din Tureac.
Asociația OM, în colaborare cu Primăria Tiha-Bârgăului (primar Vasile Șut) și Școala Gimnazială Tureac (prin profesor coordonator Ștefan Sălăgean) vă propune o zi dinamică de implicare civică în comuna Tiha Bârgăului.
„Este prima acțiune a asociaţiei OM - 2 roți. Vrednic de comunitatea mea la care vă invităm să fiți alături de noi. Este acțiunea prin care sprijinim 23 de copii din localitatea Tureac - lor le donăm biciclete, încercând totodată să oferim bucurie, dar și o acțiune practică de facilitare a transportului, în mediul rural unde folosirea bicicletei este o necesitate. Dintre copiii care termină şcoala la Tureac mulți fac naveta la Prundu Bârgăului. O imagine emblematică cu care am rămas după discuția cu profesorul, un om minunat, care ne ajută în desfășurarea proiectului este întrebarea lui - dacă acceptăm să treacă pe listă și 2 copii a căror biciclete ar mai putea fi reparate în ideea în care ei mai au cadrul bicicletei… am spus cam tot cu asta, nu...?”, au precizat iniţiatorii acestei acţiuni.
Un echipaj de la poliția rutieră va fi prezent la eveniment și va prezenta copiilor regulile rutiere pe care trebuie să le respecte pentru a folosi bicicletele în maximă siguranță.
Primul proiect Două Roți va cuprinde şi o acțiune de ecologizare a zonei în care locuiesc cei 23 de copii.
„Alături de noi vor fi prezenți mulți oameni faini, voluntari OM, dornici să-i sprijine şi să demonstreze că se poate, că o comunitate curată este o comunitate vrednică, de oameni vrednici, aşa că noi - Dorin Oniga, Gela Neamțu, Alina Diana Pop, membri fondatori OM - vă invităm să organizăm împreună o zi în care fiecare să fie mai aproape de fiecare. Vă așteptăm sâmbătă, 20 mai, ora 10, pe terenul de sport al Școlii Gimnaziale Tureac să împărtășim bucuria celor 23 viitori posesori de biciclete...!”, anunţă organizatorii.
#######
Numele Asociaţiei OM (Oraşul Mariei) face trimitere la un caz real, o voluntară reală. Este Maria, care are 7 fraţi şi face naveta zilnic la Bistrița, 65 de kilometri, ca să participe la cursurile unei şcoli de meserii. Retrasă periodic de la şcoală, datorită costurilor prea mari pentru părinţii ei, ea încearcă să revină. De aici sursa de inspiraţie care stă la baza identităţii verbale şi vizuale: Oraşul Mariei este o organizaţie dinamică, furnizor de bunăstare, de speranţă şi de încredere.
Scopul Asociației este umanitar, constând în susținerea, organizarea și promovarea de activități sociale, de binefacere, educaționale, culturale, sportive și de mediu în rândul comunității. Programele se bazează pe voluntariat și donații, iar ideea înființării asociației s-a bazat pe conștientizarea dorinței/nevoii unor oameni de a ajuta și de a sprijini pe aceia care din diferite motive nu pot să ducă o viață decentă.
Toate proiectele asociației vor să vorbescă despre încrederea care se construiește ca un liant al viitoarelor comunități albastre - bazate pe armonie, responsabilizarea indivizilor, creșterea solidarității și capacității de autosusținere. Majoritatea proiectelor se vor adresa comunităților rurale unde nevoia de revenire la „albastru” este mare, mai ales în rândul tinerilor din familiile nevoiașe. „De altfel, albastrul nu e o culoare, e și o liniște”, după cum afirma istoricul Nicolae Iorga.
Sloganul asociației este: „PROGRAME DE PERSPECTIVĂ”, iar acesta repezintă o formulare în același timp afirmativă și proiectivă: ideea de perspectivă este una bogată, se leagă metaforic și de perspectiva „urbană” a Orașului Mariei.
Este un statement pozitiv, luminos, care plasează activitățile asociației pe o orbită a succesului, a îndeplinirii obiectivelor și țelurilor propuse. Astfel, dintre obiectivele noastre amintim:
-
să sprijine financiar familiile nevoiașe prin achiziționarea de alimente, obiecte de uz casnic și gospodăresc;
-
să faciliteze frecventarea cursurilor școlare pentru copiii din familiile nevoiașe, prin achiziționarea de haine, încălțăminte, rechizite și orice alte obiecte necesare participarii la activitățile școalare;
-
să organizeze competiții sportive în comunitate cu angajarea tuturor serviciilor necesare;
-
să organizeze activități educaționale și culturale pe grupuri țintă, cu invitarea de specialiști din diverse domenii;
-
să deruleze programe umanitare în rândul comunităților locale, a familiilor aparținând unor categorii sociale defavorizate, cât și a unor programe de suport educațional și integrare socială.