Problema abandonului scolar este una dintre cele mai vechi cu care s-a confruntat invatamantul din judet. Fie ca scoala nu le prea este pe plac si alte activitati li se par mai interesante, fie ca greutatile materiale fac elevii sa plece in strainatate pentru a munci sau pentru a fi alaturi de familia lor.
Atat in mediul rural cat si la oras, situatia materiala a familiei din care provin unii elevi este de multe ori elementul care conditioneaza prezenta lor la scoala. Pe langa rechizite, imbracaminte si de ce nu, chiar si mancare parintii trebuie asigure copiilor lor conditii prielnice pentru ca acestia sa poata merge la cursuri.
La acestea se mai adauga de multe ori distanta foarte mare pe care unii elevi trebuie sa o parcurga pana la scoala. In special iarna, drumul pana la scoala poate fi un impediment serios si deloc de neglijat, in special in mediul rural.
Conform purtatorului de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Bistrita-Nasaud, Anamaria Leuca, 200 dintre dintre elevii care s-au inscris in anul scolar 2010-2011 au plecat in straintate.
Multi dintre acesti elevi au parintii sau fratii plecati in straintate, astfel ca au renuntat la scoala pentru a fi alaturi de famiile lor. Dintre elevii care au plecat in strainatate, 113 sunt elevi din ciclul primar, 64 la gimnaziu si 23 sunt liceeni.
Pe langa elevii care au plecat in strainatate, in decursul anului scolar care s-a incheiat in vara anului 2011 s-au inregistrat si 281 de abandonuri scolare.
La inceputul anului scolar 2010-2011 s-au inscris la scolile din judet 43.083 de elevi la toate formele de invatamant preuniversitar, inclusiv la scoli de arte si meserii si scoli postliceale.