În 19 cazuri din cele judecate anul trecut de magistrații bistrițeni, aceștia au apreciat că persoanele trimise în judecată de procurori nu pot fi condamnate după ce faptele pe care acestea le-au săvârșit au fost dezincriminate. În aceste condiții cei 19 au fost achitați definitiv.
Nu mai puțin de 772 de persoane acuzate de diferite infracțiuni au fot trimise în judecată anul trecut, însă în 19 cazuri aceștia au scăpat de pedepse.
Cei mai mulți acuzați au fost achitați definitiv de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, respectiv nouă persoane. „Toate au fost achitate în baza art. 16 lit. b C.p.p., din care șapte ca urmare a pronunţării Deciziei Curţii Constituţionale nr. 365/2015, prin care, practic, s-a dezincriminat fapta prevăzută de art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi două ca urmare a constatării lipsei elementelor constitutive ale infracţiunilor silvice deduse judecăţii, în aplicarea Deciziei nr. 12/2008 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (RIL), ca efect al majorării preţului mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior", explică procurorii bistrițeni.
Un alt caz a fost la Judecătoria Bistriţa, inculpatul, acuzat de o infracţiune silvică, scăpând și el ca urmare a majorării preţului mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.
Alte șapte cazuri ale procurorilor de la parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud au fost și ele soluționate prin achitarea inculpaților ca urmare a dezincriminării articolului 6 din Legea nr. 241/2005.
În articolul 6 din Legea nr. 241/2005 se prevedea: „constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani reținerea și nevărsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite sau contribuții cu reținere la sursă”. Însă articolul a fost declarat pe 7 mai 2015 neconstituțional de către Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi.
„Situaţia soluţiilor de achitare a fost analizată separat, în materialul privind indicatorii de calitate. S-a apreciat pe bună dreptate, că niciuna dintre soluţiile de achitare nu este imputabilă procurorilor care au întocmit rechizitoriile", mai susțin procurorii bistrițeni.