Aproape 600 de copii abandonați de părinți sunt în grija statului, peste 300 dintre ei fiind în plasament și 270 instituționalizați. Dintre aceștia însă, mai puțin de trei la sută pot fi adoptați de zecile de familii care își doresc un copilaș.
Anul trecut, 28 de cupluri au primit un membru nou în familie și alte 10 încă așteaptă un copil. Instanțele din Bistrița-Năsăud au aprobat definitiv 17 decizii privind încredințarea unor copii către familiile adoptive, alte șase familii se află în perioada de încredințare în vederea adopției a micuților pe care vor să-i crească (adopția urmând să fie finalizată în acest an) și alte cinci cupluri au primit în „probe” un copil pentru a se vedea dacă micuții se obișnuiesc cu noile familii.
Deși familii care își doresc un copil există suficiente, numărul copiilor care pot fi adoptați este destul de mic, ajungând undeva la doar 15 copii adoptabili, mai mult de 60% fiind de etnie romă.
Anul trecut, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bistrița-Năsăud a realizat un studiu din care rezultă că în perioada 2012 - 2015 au fost adoptați 47 de copii, iar 60% dintre aceștia sunt de etnie romă, majoritatea copilașilor adoptați, respectiv 51 fiind băieți.
Cei mai mulți copilași adoptați în această perioadă aveau vârste între 1 și 2 ani.
Deși există și copii cu dizabilități care pot fi adoptați, familiile au preferat să aștepte copii sănătoși, chiar dacă perioada de așteptare ajunge și la doi ani de zile.
Peste 70% dintre cuplurile care adoptă un copil sunt din mediul urban și preferă copii sub 3 ani.