In cadrul unui proiect finantat prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala lansat de OJPDRP BN, la sesiunea de depunere proiecte pentru "Incurajarea activitatilor turistice", 16 primarii din judet au depus dosare pentru realizarea de centre de informare turistica si amenajare trasee turistice.
Pana ieri, 31 martie, primariile din judet au putut depune la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bistrita-Nasaud proiecte privind dezvoltarea turismului in localitatile de care apartin, in cadrul sesiunii de “Incurajare a activitatilor turistice”, sesiune ce face parte din proiectul “Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale” finantat cu bani europeni.
In Bistrita-Nasaud, 16 primarii s-au aratat interesate de aceasta oportunitate de incurajare si dezvoltare turistica: Budacu de Jos, Chiochis, Ciceu Mihaiesti, Ilva Mica, Josenii Bargaului, Livezile, Lunca Ilvei, Rebrisoara, Romuli, Runcu Salvei, Sanmihaiu de Campie, Spermezeu, Sintereag, Teaca, Tiha Bargaului si Uriu.
Aceasta sesiune de “Incurajare a activitatilor turistice” prin realizare de centre de informare turistica si amenajare de trasee face parte din programul “Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale” care este finantat pe bani europeni prin Fondul European pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
Obiectivul acestui proiect este de a dezvolta activitatile turistice in zonele rurale, astfel incat sa creasca numarul de locuri de munca si implicit sa duca la cresterea veniturilor si a atractivitatii spatiului rural.
"Autoritatile publice locale din mediul rural au fost eligibile in cadrul acestei axe pentru investitii in infrastructura la scara mica, cum ar fi infiintarea de centre de informare turistica si/sau amenajarea de marcaje. Conform informatiilor primite de la Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bistrita-Nasaud, 16 primarii din judet s-au aratat interesate si si-au depus proiectele” anunta printr-un comunicat, reprezentantii Prefecturii Bistrita-Nasaud.
Valoarea maxima a unui proiect se ridica la suma de 200.000 euro si toate cele 16 proiecte au cerut suma maxima. Proiectele vor fi analizate si se va stabili care vor primi finantare si care nu.
"Valoarea totala a proiectelor se ridica la aproximativ 3.200.000 euro, asta deoarece toate cele 16 primarii au cerut pentru proiectele lor suma maxima. Doarele depuse priveau proiecte de infiintare a unui centru de informare turistica in comuna. Astfel, in localitatea in care se va infiinta un astfel de centru, turistii vor primi informatii cu privire la obiectivele turistice, trasee, obiceiuri, traditii, targuri si expozitii ale comunei respective a si inca doua comune din imprejurimi. Toate dosarele vor fi analizate de Oficiul Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Bistrita-Nasaud si se va decide daca vor primi finantare sau nu” a explicat reporterilor Bistriteanul.ro, expertul asistent al Serviciului Afaceri Externe a Consiliului Judetean Bistrita Nasaud, Flaviu Urate.
"In comuna vrem sa construim un centru de informare si promovare turistica. Cladirea va avea parter si un etaj, dotata cu aparatura necesara si amenajari exterioare. Vom oferi astfel informatii despre traseele si frumusetile locului” a explicat reporterilor primarul comunei Romuli, Ioan Monita.
"Proiectul depus de noi prevede construirea unui centru de informare, o cladire cu parter si etaj in localitatea Jelna. La parter o sa achizitionam toate cele necesare pentru centrul de informare: calculatoare si ce mai trebuie. La etaj, poate ca vom face o gradinita pentru ca spatiul permite. Acest centru de informare va furniza date despre turismul in localitatile Mariselu, Budacu de Jos si Cetate” a povestit primarul comunei Budacu de Jos, Simionca Florin.