Nu mai puțin de 16 bistrițeni se află pe lista celor 1667 de români care, începând din luna martie a acestui an, au primit titlul de „luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989, luptător cu rol determinant”.
Conform decretului semnat de președintele Klaus Iohannis, pe lista celor 1667 de români se regăsesc și numele a 16 bistrițeni. Liderii cei mai vizibili, respectiv George Avram, Ioan Blaga și Ioan Bența, cei care au făcut parte și din conducerea Asociației 22 Decembrie 1989 Bistrița sunt urmați de alți 13 bistrițeni care au primit și ei beneficiile stabilite prin lege de „luptător cu rol determinant în Revoluția din 1989”.
Conform legii cei 16 bistrițeni beneficiază de la statul român de indemnizații de revoluționari, în urma primirii acestui titlu, dar și de o serie de alte beneficii precum dreptul la transport gratuit, scutiri de la plata taxelor și impozitelor sau dreptul de a primi o a doua indemnizație acordată ca supliment la pensia pentru limita de vârstă.
Acest titlu se acordă revoluționarilor care s-au remarcat prin fapte deosebite și care, prin faptul că și-a pus viața în pericol, se disting de ceilalți manifestanți contribuind la declanșarea și victoria Revoluției din '89.
Guvernul a stabilit ca revoluționarii care au condus grupuri de oameni și au ridicat baricade merită să obțină un nou certificat care să le ateste meritele și, pe baza acestuia să primească indemnizații.
Astfel, prin decretul 268/2016 li s-a conferit titlul de „luptător pentru victoria Revoluției din decembrie 1989, luptător cu rol determinant” unor revoluționari, fiind vorba de 1.667 de persoane, 16 dintre acestea fiind bistrițeni. Este vorba despre George Avram (din Năsăud), Ioan Banabic (din Ciceu Giurgești), Banyi Attila Alexandru (din Bistrița), Viorel Berchi (din Monariu), Ioan Blaga (din Șintereag), Domide Roman (din Rodna), Vasile Ioan Griga (din Sărata), Ionuț Vasile (din Chiochiș), Teodor Moldovan (Prundu-Bârgăului), Vasile Ioan Morari (din Domnești), Radu Pâslaru (din Bistrița), Ioan Pop (din Lunca Ilvei), Simion Pop (din Orosfaia), Ioan Popa (din Teaca), Ștefan Rebrean (din Rebrișoara) și Grigore Todoran (din Gledin).
Legea aprobată în primăvara acestui an produce efecte începând cu 1 ianuarie 2015, iar revoluționarii și-au încasat retroactiv drepturile pentru tot anul fiind vorba de o sumă inițială de 30.000 de lei la care se adaugă și indemnizațiile revoluționarilor care ajung la aproape 3000 lunar, iar în cazul celor pensionați pentru limită de vârsta indemnizațiile ajung la 4.500 de lei lunar.
FOTO: Arhivă