Cu 6,7 milioane de lei Consiliul Județean a reușit să implementeze un proiect de interconectare a bazelor de date agricole între 15 primării din județ și sistemele instituțiilor care au un rol în acest domeniu. Astfel, în timp, cetățenii nu mai trebuie să ajungă la Bistrița pentru date de la cadastru.
Proiectul „Gestiunea în sistem informatic a Registrului Agricol şi a altor servicii publice destinate cetăţenilor în cadrul unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Bistriţa-Năsăud” a ajuns la final. El a fost finanțat în baza contractului încheiat cu Ministerul pentru Societatea Informaţională, iar beneficiari sunt Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud în parteneriat cu 15 primării din judeţ: Sîngeorz-Băi, Beclean, Năsăud, Teaca, Lechinţa, Bistriţa-Bîrgăului, Prundu-Bîrgăului, Josenii-Bîrgăului, Livezile, Budacu de Jos, Cetate, Leşu, Şieu, Monor, Milaş.
Început în 25.01.2014, proiectul a ajuns la final, managerul de proiect, Mihaiela Țărmure apreciind implicarea deosebită a primăriilor prinse în acest proiect.
„Astăzi este un nou moment important pentru noi. Unul dintre cele două proiecte pe care le-am promovat în anul 2013, prin Ministerul Comunicațiilor, două proiecte de aproximativ 3 milioane de euro pentru gestiunea în sistem informatic registrului agricol și altor servicii publice destinate cetățenilor. În urma consultărilor cu primăriile, Consiliul Județean a depus două proiecte în care Consiliul Județean a fost partener cu 15 primării pe fiecare proiect, deci propriu-zis 30 de UAT-uri din județ. Astăzi suntem în situația fericită că unul dintre proiecte este finalizat. Principalul obiectiv este interconectarea bazelor de date între principalii parteneri, respectiv Consiliul Județean și cele 15 UAT-uri cu bazele de date ale Ministerului Administrației și Internelor, a ANCPI, APIA, Ministerului Finanțelor și Registrul Comerțului. Sigur, aici vom avea servicii din ambele părți, spun eu. Toate aceste instituții vor putea avea acces la conținutul informațional din punctul de vedere al numărului de gospodării, al tipului de culturi care sunt în UAT-ul respectiv, al numărului de mașini utilaje, instalații și eu cred, că acest sistem va ajuta foarte mult la agregarea datelor existente la nivelul județului Bistrița-Năsăud și vor putea fi utilizate cu mult mai ușor de primării când au nevoie de datele din bazele de date ale instituțiilor. Procesul va fi și invers, instituțiile care lucrează la nivel național vor avea acces la aceste informații" a explicat președintele CJ, Radu Moldovan, astăzi, la conferința de închidere a proiectului.
Pentru implementarea acestui sistem au fost alocați 6.734.605 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 98%, iar contribuția CJ de 2%, respectiv 134.703 lei.