Timp de 40 de zile, între 14 noiembrie şi 24 decembrie inclusiv, creştinii ortodocşi şi greco-catolici intră în postul Crăciunului. În aparenţă – un post lung, în realitate – un post al bucuriei, plin de „dezlegări”. Nu vă agitaţi inutil după reţete de post, încercaţi şi puţină blândeţe, compasiune, dragoste sau umilinţă. Şi rugăciunile folosesc.
Se spune că esenţial, în cele 40 de zile, este spiritul nostru care se transformă de-a lungul postului, care ar trebui să devină mai curat, care reuşeşte să-şi îndepărteze sentimente precum furia, ura, antipatiile sau gâlceava fără sens.
Se spune, de asemenea, că nu este suficient să rostim un repezit „Doamne-ajută” ci că trebuie să reînvăţăm să ne rugăm – fără să apelăm la rugăciuni spicuite de prin ziare, fără să uităm să ne pomenim morţii şi mai ales duşmanii – cu sufletul senin: dacă reuşim să le dorim sănătate, pace şi belşug fără ipocrizie, atunci sunt şanse ca postul să fie primit.
Deşi pare lung, este unul dintre cele mai uşoare posturi prin dezlegările pe care le oferă: sâmbăta şi duminica, până în 20 decembrie, creştinii pot consuma peşte, ulei şi vin.
Începând cu 14 noiembrie, până în 24 decembrie inclusiv, creştinii ortodocşi şi greco-catolici încep un post lung care aminteşte de cel al lui Moise pe Muntele Sinai, înainte de primirea tăbliţelor cu legi sau de posturile patriarhilor din Vechiul Testament care aşteptau venirea Fiului lui Dumnezeu pe pământ.
La fel, creştinii din zilele noastre au şansa în zilele care urmează să-şi pregătească sufletul şi trupul pentru sărbătoarea Naşterii Domnului prin post, rugăciune, umilinţă şi bucurie, prin blândeţe, compasiune şi dragoste faţă de oameni.
Azi este celebrat şi Sfântul Apostol Filip, cel de-al treilea apostol chemat de Iisus Hristos. Sfântul Filip, întâlnindu-l pe Natanael, i-a zis: “Am găsit pe Cel despre Care a scris Moise în Lege şi prooroci, pe Iisus, fiul lui Iosif cel din Nazaret”. După Înălţarea Domnului la cer, Sfântul Filip a propovăduit credinţa creştină în Asia iar documente recent descoperite atestă faptul că Filip l-a însoţit pe Andrei în Schitya, Dobrogea de astăzi, pentru a face cunoscut cuvântul lui Dumnezeu. În acest sens, profesorul universitar doctor Emilian Popescu afirma că „în cercetările mai noi s-a ajuns la concluzia că Sfântul Apostol Filip poate fi aşezat lângă Sfântul Andrei ca misionari pe pământ românesc şi, de aceea, pentru noi românii ziua aceasta este la fel de importantă ca şi cea dedicată Sfântului Andrei.”
Sursa: www.rugaciuni.ro, www.crestinortodox.ro