In cadrul festivitatilor ce marcheaza deschiderea Bailor Figa se va organiza si concursul "Vanatoare la ceaun". 14 echipe se vor intrece in prepararea vanatului, insa doar patru vor fi premiate.
Filiala de Vanatoare si Pescuit Beclean, Consiliul Local si Primaria Beclean in colaborare cu Muzeul “Casa de Vanatoare” din Beclean si Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Spotivi Bistrita-Nasaud organizeaza maine concursul “Vanatoare la ceaun”.
14 echipe s-au inscris pentru acest concurs. Regulamentul este unul cat se poate de simplu. Echipele participante vor gati, dupa o reteta proprie, carne de vanat la ceaun. Preparatul va trece pe la juriu, dupa care va fi oferit gratis celor prezenti la serbarea campeneasca a vanatorilor.
"Participantii vor gati cu ajutorul dotarilor personale (ceaun, ingrediente specifice retetei: carne de vanat, legume, condimente, eventual salate ori muraturi, lemne de foc de anumite esente daca reteta o impune, etc.) cu conditia ca toate ingredientele folosite sa fie optime consumului. Organizatorii vor pune la dispozitia fiecarei echipe participante un perimetru, vesela de unica folosinta (farfurii si tacamuri de plastic) precum si painea necesara. De asemenea, organizatorii vor asigura si mobilierul necesar participarii”, a explicat Sorin Girjan, presedintele Filialei de Vanatoare Beclean.
Dupa ce echipele vor termina de preparat mancarea, aceasta va fi jurizata si se vor acorda patru trofee. Se vor acorda trofeele “Polonicul cel mai cel”, echipei care a gatit cel mai bine si a promovat cel mai bine cultura vanatoreasca, “Polonicul cel mai…gustos”, echipei care va avea cea mai buna mancare, “Polonicul cel mai…vanatoresc”, echipei care va promova cel mai bine cultura vanatoreasca si “Polonicul cel mai …injur(i)at”… oferit de unul dintre membrii juriului.
Festivitatea de premiere va avea loc maine, la orele 14.00.