Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  84 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



1300 de hectare din Parcul National Muntii Rodnei, infectati de gandacii de scoarta

05/07/2011 09:09:14 Andreea LEDER  
Ingrijorator! In aproape doi ani gandacii de scoarta au distrus din Parcul National Muntii Rodnei o suprafata de 1300 de hectare. In toamna anului 2009, 300 de hectare erau infectate de gandaci, iar din cauza ca institutiile autorizate nu au luat nicio masura, suprafata infectata a ajuns in acest moment la 1300 de hectare.

Parcul National Muntii Rodnei se intinde pe o suprafata de 46.339 hectare. De mai multi ani, de cand gandacii de scoarta si-au facut apartitia in parc au fost distrusi mii de arbori. Gandacii ataca scoarta copacului, iar pomii se usuca. Multa vreme institutiile autorizate nu au luat nicio masura pentru ca gandacii de scoarta sa fie distrusi.

In toamna anului 2009 reprezentantii Parcului National Muntii Rodnei au anuntat ca sunt atacati de gandacii de scoarta aproximativ 50.000 de metri cubi de material lemnos, ceea ce inseamna peste 300 de hectare.

Astazi, copacii infectati de gandacii de scoarta se intind pe o suprafata de 1300 de hectare. In total, in Parcul National Muntii Rodnei sunt infectati 211.000 metri cubi de material lemnos.

91.000 de metri cubi se afla in custodia ocoalelor silvice, iar diferenta se afla in zona de conservare. La ultima intalnire a reprezentantilor Consiliului Stiintific s-a decis ca arborii care se afla in custodia ocoalelor silvice sa fie indepartati din parc.

Singura zona in care nu se poate interveni este zona de conservare, care cuprinde 120.000 metri cubi de material lemnos infectat. Reprezentantii Parcului National Muntii Rodnei spun ca aceasta zona de conservare este situata intre munte si sate populate, iar daca arborii infectati ar fi indepartati atunci exista riscul producerii mai multor nenorociri.

La ultima intalnire a reprezentantilor Consiliului Stiintific al Parcului National Muntii Rodnei cu reprezentantii institutiilor din judet si a primarilor s-a decis ca materialul lemos care a fost infectat de catre gandacii de scoarta si care se afla in administrarea ocoalelor silvice sa fie indepartat din parc. In zona de conservare nu se poate interveni in nici un fel. Acolo vom lasa natura sa-si revina. In tot parcul zona de conservare se intinde pe o suprafata de 13.000 de hectare. Din aceasta zona 120.000 de metri cubi de arbori au fost infectati. Din cauza ca lemnul infectat se afla intre munte si populatie nu se poate interveni in nici un fel pentru exploatarea lemnului in acea zona pentru ca s-ar produce alte necazuri”, a declarat pentru Bistriteanul.ro directorul Parcului National Muntii Rodnei, Doina Jauca.

Gandacii de scoarta nu vor putea fi indepartati in totalitate din rezervatie. Insa atacul acestora la scoarta copacilor ar putea fi redus.

1983 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro