Ingrijorator! In aproape doi ani gandacii de scoarta au distrus din Parcul National Muntii Rodnei o suprafata de 1300 de hectare. In toamna anului 2009, 300 de hectare erau infectate de gandaci, iar din cauza ca institutiile autorizate nu au luat nicio masura, suprafata infectata a ajuns in acest moment la 1300 de hectare.
Parcul National Muntii Rodnei se intinde pe o suprafata de 46.339 hectare. De mai multi ani, de cand gandacii de scoarta si-au facut apartitia in parc au fost distrusi mii de arbori. Gandacii ataca scoarta copacului, iar pomii se usuca. Multa vreme institutiile autorizate nu au luat nicio masura pentru ca gandacii de scoarta sa fie distrusi.
In toamna anului 2009 reprezentantii Parcului National Muntii Rodnei au anuntat ca sunt atacati de gandacii de scoarta aproximativ 50.000 de metri cubi de material lemnos, ceea ce inseamna peste 300 de hectare.
Astazi, copacii infectati de gandacii de scoarta se intind pe o suprafata de 1300 de hectare. In total, in Parcul National Muntii Rodnei sunt infectati 211.000 metri cubi de material lemnos.
91.000 de metri cubi se afla in custodia ocoalelor silvice, iar diferenta se afla in zona de conservare. La ultima intalnire a reprezentantilor Consiliului Stiintific s-a decis ca arborii care se afla in custodia ocoalelor silvice sa fie indepartati din parc.
Singura zona in care nu se poate interveni este zona de conservare, care cuprinde 120.000 metri cubi de material lemnos infectat. Reprezentantii Parcului National Muntii Rodnei spun ca aceasta zona de conservare este situata intre munte si sate populate, iar daca arborii infectati ar fi indepartati atunci exista riscul producerii mai multor nenorociri.
“La ultima intalnire a reprezentantilor Consiliului Stiintific al Parcului National Muntii Rodnei cu reprezentantii institutiilor din judet si a primarilor s-a decis ca materialul lemos care a fost infectat de catre gandacii de scoarta si care se afla in administrarea ocoalelor silvice sa fie indepartat din parc. In zona de conservare nu se poate interveni in nici un fel. Acolo vom lasa natura sa-si revina. In tot parcul zona de conservare se intinde pe o suprafata de 13.000 de hectare. Din aceasta zona 120.000 de metri cubi de arbori au fost infectati. Din cauza ca lemnul infectat se afla intre munte si populatie nu se poate interveni in nici un fel pentru exploatarea lemnului in acea zona pentru ca s-ar produce alte necazuri”, a declarat pentru Bistriteanul.ro directorul Parcului National Muntii Rodnei, Doina Jauca.
Gandacii de scoarta nu vor putea fi indepartati in totalitate din rezervatie. Insa atacul acestora la scoarta copacilor ar putea fi redus.