Dupa ce au ingrijit si au hranit porcii, a venit timpul ca multi dintre acestia sa fie sacrificati. Numai ca taiatul porcului nu este un prilej de bucurie pentru toti bistritenii, o parte dintre porcii acestora au fost depistati cu trichineloza dupa ce au fost sacrificati.
Masa de Craciun este una imbelsugata de unde rar lipsesc carnaciorii, sarmalutele, afumatura de porc sau alte bunatati preparate din carne de porc. Majoritatea bistritenilor isi sacrifica porcii in aceasta perioada, dupa ce un an intreg i-au hraniti si au avut grija de ei. O parte dintre porcii sacrificati pana acum au fost depistati ca fiind bolnavi de trichineloza.
Acesta este o boala produsa de Trichinella spiralis, un parazit localizat in special in musculatura porcilor si se transimte la om, avand de multe ori urmari grave.
Pentru a preveni aceste imobolnavi in randul populatiei umane, dar si in randul animalelor medicii veterinari fac analize porcilor sacrificati in gospodarii.
In ultima perioada au fost depistate 13 cazuri de porci cu aceasta boala. O parte dintre porcii bolnavi au fost gasiti la Sangeorz-Bai, Maieru, Livezile, Budacu de Jos si Coldau.
“Carnea si produsele din carne de la acesti porci sunt confiscate in vederea incinerarii si se intocmeste un dosar de evaluare prin care proprietarii sunt despagubiti la valoarea de piata a porcilor”, a declarat pentru Bistriteanul.ro, directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, Romulus Bita.
Taxa pentru depistarea cu trichineloza la carnea de porc este de aproximativ 10 lei, iar veterinarii recomanda bistritenilor sa faca aceasta analiza ca sa nu isi expuna familia la imbolnaviri.