Creştinii sărbătoresc astăzi Lăsatul Secului pentru Postul Naşterii Domnului care începe mâine, 14 noiembrie. Legendele spun că doar astăzi se mai fac plăcinte cu brânză, se bea vin şi se mănâncă friptură iar unele superstiţii se leagă de pieptul găinii aduse la masă de gospodine: dacă pieptul este gras, iarna va fi grea, geroasă şi viscolită.
Dimpotrivă, dacă pieptul găinii gătite este slab – iarna va fi blândă şi va fi urmată de o vară rodnică.
Fetele nemăritate care nu şi-au găsit încă ursitul practică, în unele zone ale ţării, de Lăsatul Secului „bătutul pernelor”: se crede că o astfel de „corecţie” îmblânzeşte soarta, care le va aduce în prag peţitori.
Alte superstiţii afirmă că nu e bine să aruncăm resturile de la masa servită de Lăsatul Secului decât spre Răsărit iar pentru a fi ferite de pagube gospodinele vor aşeza azi oalele cu gura-n jos. De asemenea, femeile la ţară nu cos, nu ţes şi nu torc de Lăsatul Secului pentru ca gospodăria lor să nu fie lovită de rele, boli sau distrugeri.
În unele sate se crede că, dacă dai ceva împrumut din gospodărie în această zi lupii se vor înmulţi şi vor coborî în sat. Tot de Lăsatul Secului este bine să se ofere pomană turte de mălai pentru cei vii şi pentru cei morţi iar după această zi – la ţară se deschidea sezonul şezătorilor, singurul prilej care le permitea oamenilor să se veselească în postul Crăciunului, afirmă Adrian Cocoşilă pentru www.crestinortodox.ro.
„Şezătorile erau organizate în serile zilelor lucrătoare, la una sau mai multe case şi puteau să aibă un caracter de întrajutorare (femeile se ajutau între ele la torsul lânii), se mâncau boabe de porumb fiert, nuci, fructe uscate şi alune.. Fetele tinere erau însoţite la şezătoare de mamă sau de bunică şi nu se coseau niciodată cămăşi. Acest lucru era făcut de fiecare persoană, în propria casă. Uneori, flăcăii mergeau pe la casele în care aveau loc şezători, însoţiţi de muzicanţi iar când intrau ei în case, munca era abandonată. Aveau voie să şi joace iar pentru fetele tinere era locul în care puteau să înveţe paşii de joc. În zilele de sărbătoare sau duminica, nu se făceau şezători...”
Pentru ziua de astăzi astronomii au anunţat şi o eclipsă totală de soare care, din nefericire, nu va fi vizibilă din România. Doar norocoşii care locuiesc în nordul Australiei şi sudul Oceanului Pacific se pot bucura de eclipsa totală de soare care va fi vizibilă parţial şi în estul Australiei şi al Noii Zeelande.
Sursa: superstitii.ro, crestinortodox.ro