Evenimentul care a marcat opinia publica din municipiu, dar si din intreaga tara si chiar de peste hotare in vara anului 2008, a fost incendiul care a distrus Turnul Bisericii Evanghelice. O tragedie pe care bistritenii nu au uitat-o usor, dar care i-a facut sa pretuiasca mai mult simbolurile orasului.
Biserica Evanghelica din Bistrita este un monument istoric din secolul al XIV-lea si are cel mai inalt turn din Transilvania, de 75 de metri. Turnul si o latura a cladirii au fost cuprinse de flacari in 11 iunie 2008, in jurul orei 19.00. Incendiul a fost stins aproape dupa patru ore, aproximativ 60 de pompieri luptandu-se cu flacarile.
Bistritenii au privit uluiti si neputinciosi cum simbolul orasului arde ca o torta. Pompierii au intervenit cu 12 autospeciale in incercarea de a inabusi focul, dar nu au reusit acest lucru decat dupa aproape patru ore. Pompierilor bistriteni li s-au alaturat echipe din tot judetul, dar si cate un echipaj din Cluj si Mures.
In urma incendiului a ars interiorul Turnului in totalitate, turlele s-au prabusit, ceasurile medievale au fost si ele distruse de incendiu si o parte din nava Bisericii.
La finalul anchetei demarate dupa incendiu, vinovati au fost gasiti trei copii rromi, care s-au jucat cu focul si din aceasta cauza schele de lemn puse pe turn pentru renovare s-au aprins.
Pagubele produse in urma incendiului au fost estimate la un milion de euro.
Bistritenii si nu numai s-au mobilizat dupa acest eveniment si au donat bani pentru refacerea bisericii.
Sasii din Germania au declansat o campanie internationala de strangere de fonduri pentru refacerea turnului Bisericii Evanghelice din Bistrita, campanie adresata inclusiv sasilor stabiliti peste ocean.
Din banii adunati s-au cumparat clopotele bisericii (bani proveniti in urma donatiilor din partea sasilor din Germania), s-a refacut turnul si acoperisul, s-a cumparat ceasul si s-a vopsit o parte din Biserica.
Clopotele din turn au ajuns la Bistrita in urma cu doi ani si anul trecut a fost montat si ceasul medieval.
In 1478, s-a inceput construirea turnului care a apartinut orasului, rolul lui fiind preponderent acela de paza si supraveghere in vremuri de primejdie, dar mai ales ca loc de observare a izbucnirii unor incendii. Turnul a fost construit in mai multe etape, fiind finalizat abiat in 1544.
In timpul marelui incendiu din 1857, turnul a ars fiind apoi refacut in partea superioara.
Ultima renovare a monumentului s-a realizat in 1926.