Voluntarii de la Tășuleasa Social au ajuns să discute cu 10.000 de oameni cărora le-au prezentat Parcul Național Călimani și le-au spus cum trebuie acesta protejat. Întâlnirile au avut loc în toate cele patru județe pe raza căruia se întinde parcul. Cei mai receptivi au fost copiii de la cele 31 de școli incluse în program.
Anul trecut Asociația Tășuleasa Social a reușit să obțină o finanțare europeană pentru „Îmbunătăţirea stării de conservare a speciilor și habitatelor de importanță comunitară din Parcul Naţional Călimani”.
Proiectul este în plină desfășurare, acesta având o perioadă de implementare de 27 de luni.
Obiectivul principal îl constituie revizuirea planului de management actual al Parcului Naţional Călimani, în ceea ce priveşte măsurile speciale de conservare care se impun pentru speciile şi habitatele de importanţă comunitară aflate pe suprafaţa acestuia.
O parte importantă a proiectului a demarat în primăvara acestui an și a vizat activităţi de informare şi conştientizare, efectuate în toate cele patru judeţe aflate pe raza Parcului Naţional Călimani - Bistrița-Năsăud, Suceava, Hargita și Mureș.
Peste 10.000 de oameni au aflat de la voluntarii Tășuleasa Social ce specii valoroase se regăsesc în flora şi fauna parcului dar și care este regimul ariilor protejate.
„În perioada martie – mai 2013 au fost organizate întâlniri cu elevii din 31 de unităţi de învăţământ. Membrii echipei de implementare a proiectului au prezentat materiale multimedia referitoare la conservarea speciilor și habitatelor de interes național/comunitar şi au dezbătut cu elevii prezenţi aspecte privind protecția mediului şi comportamentul vizitatorilor în cadrul ariei protejate. În urma activităţii desfăşurate în fiecare şcoală un număr de 30 de elevi din fiecare şcoală au fost selectaţi şi invitaţi la sesiunile de informare-conștientizare din teren. Au fost organizate 31 de vizite în Parcul Naţional Călimani la care au participat un număr de 935 de elevi şi 61 de profesori din şcolile implicate în proiect” a explicat Paul Mureșan unul dintre volutarii Asociației Tășuleasa Social implicat în acest proiect.
Vizita micuților în Parcul Național a început la Șaru Dornei unde există amenajat un centru de vizitare a parcului și abia apoi copiii au ponit la drum, prin munți. Copiii au pornit pe un traseu tematic montan și au ajuns până la cabana meteorologică Retitis situată la 2.022 de metri.
Dacă elevii au fost receptivi la tot ceea ce au aflat despre parc și cum trebuie protejat acesta, organizatorii au avut puțin mai mult de lucru cu cei 3.000 de adulți cărora le-au explicat de ce acest parc e important pentru viețile lor și a celor din jur.
Sesiunile de informare au repezentat numai o mică parte din proiectul aflat în derulare.
„La această oră se află în teren 28 de specialiști care desfăşoară studiile de inventariere şi evaluare a stării de conservare a speciilor și habitatelor şi are loc cartarea şi colectarea de date în vederea elaborării bazei de date şi a unei hărți. Aceste activități ar trebui să se finalizeze în ianuarie 2014 cu formularea recomandărilor de management şi a planurilor de monitorizare pentru Parcul Național Călimani” a explicat în cadrul unei conferințe de presă managerul de proiect Alexandru Toniuc.
Valoarea totală acestui proiect este de 4.520.471 lei (cu TVA) și el este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Sectorial MEDIU, Axa prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecția naturii, Domeniul de intervenție – Dezvoltarea infrastructurii și a planurilor de management pentru protejarea biodiversității și rețelei Natura 2000.