In timp ce unii se intorc sa studieze in tara, altii se duc peste hotare. Fie ca au fost constransi de situatia financiara sau de faptul ca nu s-au putut adapta la alt sistem de invatamant, aproape 100 de copii plecati cu parintii in strainatate s-au intors sa invete carte acasa. In acest timp, alti 57 au plecat la studii in alte tari.
In acest an scolar, 99 de elevi veniti din Spania, Italia, Austria si Germania, au cerut sa-si continue studiile la una din scolile din judet.
"Elevii veniti din strainatate se pot inscrie la una dintre unitatile de invatamant din Bistrita-Nasaud pe tot parcursul anului scolar. La intoarcerea acasa acestia sunt nevoiti sa dea un examen pentru a-si echivala studiile facute in alte tari decat a noastra", a declarat Anamaria Leuca, purtator de cuvant a ISJ Bistrita-Nasaud.
Pe langa aceste evaluari, elevii intorsi acasa, sunt supusi unui alt examen de foc, cel al reintegrarii intr-un nou colectiv. Si mai greu este pentru copiii care au mers la scoala, in clasa I in alta tara, si acum vin sa invete in sistemul romanesc.
"Inscrierea la una dintre scolile bistritene se face pe baza unei aprobari din partea Ministerului Educatiei. Cei 99 de elevi intorsi sa studieze in tara s-au inscris atat in scolile din mediul urban, cat si in cele din mediul rural", a mai spus Anamaria Leuca.
Consilierii scolari sunt de parere ca din cauza crizei, tot mai multi copii se vor intoarce sa invete acasa. Aici insa le va fi mai greu, deoarece nivelul de cunostinte care li se cere in strainatate este mult sub cel din tara noastra.
Numai cei care au apucat sa invete in scolile de la noi, se reacomodeaza mai usor la intoarcere, dar pentru cei care s-au dus direct in clasa I si care nu au invatat sa scrie si sa citeasca in limba romana este mai dificil.
Tot in acest an scolar, 57 de copii au fost retrasi din sistemul de invatamant bistritean si au fost dusi sa studieze in alte tari.