Cursuri de educaţie juridică, educaţie morală şi protecţia mediului dar şi ateliere de artă plastică, spectacole de teatru sau excursii sunt ofertele pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean le-a prezentat azi ca făcând parte din programul “Şcoala altfel”. Chiulangiii nu au de ce să-şi facă prea mari speranţe: absenţele vor fi trecute în catalog.
Chiar dacă în săptămâna de Şcoală altfel este vorba de activităţi extracurriculare, elevii nu au voie să absenteze de la ore. Şi asta deoarece absenţele vor fi trecute în catalog iar chiulangiii vor fi sancţionaţi – a informat inspectorul şcolar general Camelia Tabără.
Programul “Şcoala altfel” a fost prezentat azi la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean iar oferta este una deosebit de variată şi atractivă: în afara campaniilor şi proiectelor derulate la nivel naţional (Campania Naţională Sport contra Droguri, Protejăm natura pentru viaţă sau cursurile de educaţie juridică ce se vor desfăşura în şcolile din Bistriţa, Beclean şi Năsăud), elevii şi cadrele didactice au la dispoziţie câteva proiecte judeţene între care “Memoria caselor” (coordonat de profesoara Lavinia Moldovan la Sinagogă, în fiecare zi a acestei săptămâni), lecţii de acordarea primului ajutor (SVSU Bistriţa) sau întâlniri cu Asociaţia columbofilă din Bistriţa care se va deplasa în şcolile din oraş pentru a le arăta elevilor cele mai deosebite exemplare de porumbei voiajori.
La acestea se mai adaugă un spectacol de teatru (“Ivan Turbincă” după Ion Creangă) sau dans modern susţinut de Clubul Meteor, ateliere de artă plastică şi lectură cu vorbitori nativi de limbă frnaceză (ARFA) sau cursuri de educaţie morală şi pentru frumos susţinute de violonistul Vlad Florin.
Dacă în alte judeţe profesorii nu se mai încumetă să-şi scoată elevii în excursie, datorită modificărilor aduse de Ordinul de ministru privind aprobarea Condiţiilor de organizare a taberelor şi excursiilor publicat la începutul lunii februarie, în Bistriţa-Năsăud excursiile se derulează cam în acelaşi ritm.
La Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud s-au primit solicitări pentru aproape 50 de execursii în săptămâna programului “Şcoala altfel” – cele mai multe preferinţe îndreptându-se spre Cluj şi Târgu Mureş – a informat Monica Buboly, din cadrul Biroului de Presă al ISJ.
Monica Buboly a precizat că au existat şi solicitări pentru excursii în străinătate (Istanbul sau Polonia).
Ordinul de ministru publicat la începutul lunii februarie impunea câteva condiţii de securitate în plus pentru elevi şi profesori: la fiecare 10 elevi trebuie să existe un însoţitor iar organizatorii excursiei au obligaţia de a asigura prezenţa unei persoane specializate în acordarea de prim ajutor - fie că acest specialist este un profesor, unul dintre părinţii însoţitori sau chiar şoferul care conduce autocarul (cum s-a întâmplat într-unul dintre cazurile de excursii solicitate spre aprobare la ISJ Bistriţa-Năsăud).